Cursus C

 

‘Joodse literatuur’

 

 

Deze cursus richt zich op het gesprek met de deelnemers over een boek uit de hedendaagse Joodse literatuur. Dit seizoen worden de volgende boeken besproken:

 

 

5 januari 2015   Nir Baram, Goede mensen

 

Hoe zou je reageren als je in een dictatuur was opgegroeid? Baram (1976) maakte de vraag tot inzet van zijn alom geprezen vierde roman. Baram is niet geïnteresseerd in machthebbers, noch in de vijf procent verzetshelden van de dictatuur. Liever onderzoekt hij hoe gewone mensen totalitaire systemen helpen in stand te houden, onder meer vanuit verkeerd begrepen ambitie. De roman opent met de gruwel van de Kristallnacht in 1938 en eindigt in 1941 met de Duitse inval in de Sovjet-Unie. Goed en kwaad zijn op een ingewikkelde manier met elkaar verweven en de vraag blijft of ze wel te scheiden zijn.

 

 

2 februari 2015  Edmund de Waal, De haas met de amberkleurige ogen

 

De Waal (1964) is beter bekend als kunstenaar. Kleine figuren van ivoor, hout en steen zijn sinds het begin van de 19e eeuw in het bezit van zijn familie. De reis, die deze netsukes met de familie maken, wordt verbonden met beschouwingen over kunst, de Eerste Wereldoorlog en het leven in de high society. Het boek begint rond 1860 en volgt dan het Fin de Siècle, de Eerste Wereldoorlog, de crisis, de opkomst van het fascisme, de Jodenvervolging, de Tweede Wereldoorlog en alles tussen deze wereldgebeurtenissen in. Al lezend word je uitgedaagd opnieuw naar schilderijen te kijken of Freud te gaan herlezen.

 

 

2 maart 2015   Edgar Hilsenrath, De nazi en de kapper

 

Humoristisch en in een soepele stijl beschrijft Hilsenrath hoe Schulz, zoon van een Arische straatmadelief, opgroeit met zijn joodse schoolvriend Itzig Finkelstein en bij diens vader het kappersvak leert. In 1933 wordt Max lid van de SA en later de SS. Tijdens de oorlogsjaren is hij in het vernietigingskamp Laubwalde verantwoordelijk voor de dood van ontelbare mensen. Na de oorlog neemt Schulz de identiteit van een van zijn slachtoffers aan: zijn vroegere vriend Itzig Finkelstein. In Tel Aviv neemt hij een kapsalon over. Maar zijn geweten begint te spreken en laat hem niet los. Kan hij kwijt wat hem moreel belast?

 

 

30 maart 2015   Zeruya Shalev, Het hart van de familie

 

Zeruya Shalev is geboren in een kibboets in Israël en verhuist later naar Jeruzalem. Ze studeerde Bijbelwetenschappen en werkt als literair redacteur. In het boek vind je veel autobiografische elementen. Shalev zet haar personages in al hun kwetsbaarheid en afstotelijkheid neer en laat de lezer daarbij alle zintuigen gebruiken.
De relatie tussen Chemda en dochter Dina is koel en vijandig. Zoon Avner is haar lieveling. Echtgenoot Elik is jong gestorven, toen ze net verhuisd waren uit de kibboets naar een flatje in Jeruzalem. Beide hoofdpersonen zijn op zoek naar zichzelf, naar liefde en aandacht.
Met haar lange zinnen en citaten neemt Shalev je mee in een cadans die je steeds beter laat begrijpen hoe de verhoudingen in dit gezin liggen. Het  boek is een oprechte zoektocht naar ware gevende liefde.

 

Inleider: Erica Plomp – den Uijl, Makkinga

Plaats: Karmelklooster, Burg. Wuiteweg 162, Drachten

 

Er zijn twee groepen:

C1 (13.30 – 15.30u) is volgeboekt;

Bij C2 (16.00-18.00u) is nog voldoende ruimte.