Cursus F

 

Synagogepad Brussel en Antwerpen 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reis, van vrijdag 18 september t/m dinsdag 22 september 2015

 

Het synagogepad 2015 voert naar Brussel en Antwerpen. In het voetspoor van de Romeinse legioenen kwamen al Joden naar deze zuidelijke lage landen, maar er ontstonden pas grotere vestigingen, toen in de 13e en 14e eeuw Joden uit Frankrijk en Engeland werden verdreven en een eeuw later uit Spanje en Portugal. Vanaf 1880 stroomden ook Joden toe uit Oost Europa en het Osmaanse rijk, vooral naar Antwerpen als een springplank naar “de gouden mediene“. Antwerpen heeft vandaag de dag de grootste joodse gemeenschap, vooral van het chassidische jodendom. In Brussel is de joodse bevolking eerder modern ingesteld, ook vanwege de Europese Unie.
In beide steden gaat het om gemeenschappen met een over het geheel pluriform karakter.
Onderweg zullen we natuurlijk ook aandacht schenken aan de cultuur van België.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1e dag: vrijdag 18 september 2015

 

We vertrekken op vrijdag 10 april en logeren in Brussel 2 nachten in het uitstekende en zeer centrale hotel Bloom aan de Rue Royale 250.
We beginnen onze verkenningen met het verrassende museum voor Joods-Marokkaanse kunst. Bij de stadsrondrit aanschouwen we het Atomium en maken we kennis met de uitbundige Brusselse Art-deco, wellicht met een bezoek aan het Hortamuseum of de gigantische basiliek van Koekelberg in Art Deco stijl.

 

 

2e dag: zaterdag 19 september 2015

 

Op zaterdag bezoeken we de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, waar we o.a. James Ensor, Rene Magritte en Paul Delvaux ontmoeten. We werpen een blik in het ontzagwekkende Paleis van Justitie en nemen de lift naar de benedenstad  voor een kennismaking met de veelkleurige wijk de Marollen. Dan bezichtigen we het joods museum van Brussel, dat na de aanslag weer heropend is. Daarna nemen we vrij van elkaar om markt en raadhuis (gobelins over de 6e eeuwse koning Clovis) in het oog te vatten met als besluit de St. Michiels- en St. Goedele - kathedraal in 13e eeuwse gotiek.

 

 

3e dag: zondag 20 september 2015

 

Zondag bezoeken we de neo-romaanse Grote Synagoge, ingewijd in 1878, die sedert 2008 Synagoge van Europa genoemd mag worden. Na een ontmoeting in een liberale synagoge reizen we in de loop van de middag naar Antwerpen met wie weet een stop in Mechelen – of gaan we liever naar het Koninklijk Museum voor Centraal-Afrika, waar helder wordt hoe België met zijn koloniale verleden omgaat? In Antwerpen logeren we in hotel Eden midden in de joodse wijk met zijn diamanthandel (op een laag pitje?), bijzondere winkels en talrijke synagogen.  Vlakbij het station en de legendarische Jugendstil dierentuin.

 

 

4e dag: maandag 21 september 2015

 

De maandag is gewijd aan de ontmoeting met het Antwerpse jodendom , waar de diverse synagogen elk een teken zijn van een specifieke joodse identiteit. Afhankelijk van de mogelijkheden maken we een keuze. De Hollandse synagoge behoort toe aan de grootste van de drie orthodoxe gemeenten in Antwerpen. Gebouwd in een resoluut oosterse stijl en geïnspireerd door de middeleeuwse synagogen in Toledo. De Machsike Hadassynagoge, gebouwd rond 1913 door de joodse architect Jules Hofman heeft een bescheiden uiterlijk, dat een rijk innerlijk leven doet vermoeden, zoals past bij deze zeer bevindelijke tak van de chassidische beweging. Vlakbij het station bevindt zich de Sefardische synagoge. De met de naam van Romi Goldmuntz getooide synagoge werd na WO II gerestaureerd op kosten van deze naamgever. Gevarieerd als de architectuur is het karakter van het synagogale leven. We nemen ook de tijd om zelf in de joodse wijk te wandelen.

 

 

5e dag: dinsdag 1 september 2015

 

Een rustige dag ten afscheid. We bezoeken ook hier het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten met magistraal werk van Rubens, van Dijck en Jordaens. We nemen vrije tijd op de Groenplaats , de Grote Markt en in de Onze Lieve Vrouwe - kathedraal en reizen, hopelijk wijzer geworden, huiswaarts halverwege de middag, wellicht via het MAS, het Museum aan de Stroom, gelegen aan de Schelde.

 

 

Kosten

 

De prijs van deze reis bedraagt bij halfpension, inclusief alle vervoer en excursies per bus, exclusief entreegelden € 510,- p.p. op basis van een 2 pk. De 1 pk toeslag bedraagt € 140,- De avondmaaltijden worden genuttigd in restaurants en tellen twee gangen.

 

 

Aanmelding

 

U kunt zich aanmelden op www.karmelklooster.nl, via de knop agenda en de beschrijving van de reis. Indien u geen internet hebt kunt u zich ook telefonisch aanmelden: 0512- 51 21 03.
Ook kunt u zich aanmelden via het secretariaat van de Olterterperkring: Piet Brongers, tel. 0512-515731; email: info@olterterperkring.nl

Op tijd ontvangt u nadere informatie, onder andere omtrent vertrektijd en -plaats.

NB. Het synagogepad, dat plaats zou vinden van 10 - 14 april jl is niet doorgegaan vanwege het onverwachte overlijden van Dr. Jan Hofstra. Het betekent ook voor de synagogepad-

gangers een groot verlies.

 

Het zal nu plaats vinden van 18 - 22 september a.s., onder leiding van Theunis Veenstra, die al vaker voor Jan Hofstra is ingevallen. We zijn Ietje Hofstra-de Jager dankbaar, en wensen haar sterkte bij de verdere voorbereiding en hopen op een goede voortzetting van onze Hofstra-reizen.