Cursus C

 

‘Joodse literatuur’

 

 

Deze cursus richt zich op het gesprek met de deelnemers over een boek uit de hedendaagse Joodse literatuur. Dit seizoen worden de volgende boeken besproken.

 

 

4 januari 2016   Mark Kurzem, De mascotte

 

Alex Kurzem is vijf als een nazidoodseskader zijn dorp in Rusland uitmoordt. Hij weet te vluchten en zich in de uitgestrekte bossen ternauwernood in leven te houden. Uiteindelijk wordt hij gevangengenomen door een Lets SS-peloton, maar in plaats van de kogel krijgt hij een plek in de groep als hun mascotte. Hij krijgt een SS-uniform aangemeten, leert salueren en marcheren en is getuige van de moord op honderden Joden. De nazitop raakt zo van hem gecharmeerd dat ze hem inzetten voor propagandadoeleinden. Alex overleeft en Alex zwijgt. Tot hij, 63 jaar later, plotseling bij zijn zoon Mark op de stoep staat. Zijn oorlogsverleden heeft hem ingehaald, hij moet praten, zijn ervaringen vertellen. Vader en zoon hebben zes jaar nodig om Alex’ verleden te reconstrueren. Mark schreef over hun zoektocht dit indringende boek.

 

‘De mascotte is een thriller, psychologisch drama, puzzel met onmogelijke oplossing, maar bovenal een van de meest verbijsterende verhalen die voortkomen uit de Tweede Wereldoorlog.’ – The Telegraph
‘Een onthutsend eerlijke weergave van wat we doen om te overleven en wat overleven met ons kan doen.’ – Australian Times

Mark Kurzem groeide op in Australië. Hij studeerde in Melbourne, Oxford en Tokio voor hij werk vond als consulent internationale relaties voor de burgemeester van Osaka. De mascotte is zijn eerste boek. Hij won hiermee de Australische National Biography Award.

 

 

25 januari 2016   Henry Roth, Noem het slaap

 

Noem het slaap, oorspronkelijk uitgegeven in 1934, is een klassieker die generatie na generatie opnieuw wordt ontdekt. Deze grootse joods-Amerikaanse bildungsroman beschrijft de jeugd van immigrant David Schearl, die met zijn ouders per stoomboot in New York arriveert om een nieuw leven te beginnen. In een stijl die doet denken aan James Joyce en I.B. Singer verweeft Henry Roth subtiel de rotsvaste band tussen moeder en zoon met de twijfels en angsten die David ervaart, terwijl hij zijn eigen identiteit zoekt in de smeltkroes van het New York van de jaren twintig. Deze autobiografische roman kreeg in 1934 nauwelijks erkenning, maar de heruitgave in 1960 bracht het boek op de bestsellerslijst en is nu opnieuw uitgegeven.

 

Gebaseerd op herinneringen en indrukken, die de jonge Roth had van zijn aankomst in New York en zijn eerste jaren daar, beschrijft hij minutieus de prille jeugdjaren van de gevoelige jonge mysticus David Schearl. De vier delen symboliseren de verschillende stadia in het leven van David. ‘De kelder’ in hun eerste huis in Brooklyn is synoniem aan angst, donker en vuil, ‘Het schilderij’ vertegenwoordigt het verleden, ‘De gloeiende kool’ is voor hem het goddelijk licht, waar hij naar op zoek is, en het laatste boek ‘De rail’, is de plaats waar hij verlost wordt van zijn angsten en zijn verleden.

 

 

22 februari 2016   Katja Petrowskaja, Misschien Esther

 

Was Esther de echte naam van Katja Petrowskaja’s overgrootmoeder aan haar vaders zijde, de vrouw die in 1941 in het bezette Kiev alleen achterbleef in de woning van de gevluchte familie? En wie was er getuige van hoe ze de Duitse soldaten vol vertrouwen in het Jiddisch toesprak? En toen de soldaten haar onbewogen doodschoten, wie stond er toen bij het raam en zag alles gebeuren?

 

In Misschien Esther (vertaling: Wil Hansen) completeert Katja Petrowskaja het onafgemaakte verhaal van haar familie. Dat verhaal biedt genoeg stof voor een epische roman: haar oudoom kreeg de doodstraf na een mislukte aanslag op een medewerker van de Duitse ambassade in 1932; diens broer, een revolutionair uit Odessa, veranderde zijn naam in Petrowski en ging ondergronds, en een van haar overgrootvaders stichtte in Warschau een tehuis voor doofstomme joodse kinderen. Petrowskaja reisde langs de plaatsen waar haar familiegeschiedenis zich afgespeeld heeft en reflecteert op een gefragmenteerde en getraumatiseerde eeuw. En ze geeft de mensen die er niet langer zijn een gezicht.

 

 

21 maart 2016   David Grossman, Een vrouw op de vlucht voor een bericht

 

Een van Israëls beroemdste schrijvers, gaat over vriendschap en ruimdenkendheid, over liefde, over ouderschap en over je weg in het leven. Maar het is vooral een boek over een moeder die probeert een gezin in stand te houden in een klein en verscheurd land. Israël verkeert in staat van alarm. Ora’s zoon meldt zich vrijwillig voor een militaire actie op de Westelijke Jordaanoever. Door het huis uit te vluchten hoeft Ora het slechte bericht dat ze verwacht niet in ontvangst te nemen en kan ze misschien de boodschap tegenhouden en haar zoon redden.

 

Zijn zoon Uri Grossman sneuvelde in 2006 in Libanon, terwijl Grossman werkte aan Een vrouw op de vlucht voor een bericht. Voor alles bezingt Grossman de liefde van een moeder voor haar kind. De wetenschap dat Grossman gedurende het schrijven van dit boek zelf zijn zoon verloor, maakt de roman nog indringender.


Inleider: Erica Plomp – den Uijl, Makkinga
Plaats: Karmelklooster, Burg. Wuiteweg 162, Drachten

Bij voldoende deelname kan gekozen worden tussen:
C1 : 13.30 - 15.30 uur
C2 : 16.00 - 18.00 uur