Cursus D1

 

‘Tegen de heersende wanorde’ 
Veerkamp en Rosenzweig hand in hand

 

In het vorige seizoen hebben wij in vogelvlucht ‘Deze wereld anders’ van Ton Veerkamp gelezen. Gedurende de vier bijeenkomsten van dit seizoen willen wij zijn hoofdstuk over het messianisme er nog eens uitlichten, over de evangeliën en Paulus: er blijkt een tegoed te zijn in het eerste christendom waaraan tot nu toe, dus al tweeduizend jaar, is voorbijgegaan.

 

Veerkamps beschrijving zal blijken zeer actueel te zijn, en hopelijk ook bruikbaar in onze ontkerstenende wereld: tussen de puinhopen van het oude bestaan en de rigide wetten van de heersende orde is er een roepstem waar je niet omheen kunt. 

Daar ligt een verbinding met Rosenzweig: ‘Wadend door de zee van de Duitse ellende probeer ik mijn boek droog te houden,’ schreef hij aan het einde van de oorlog van 1914-1919, tijdens het schrijven van de Ster van de Verlossing. In een totaal veranderde tijd zoekt hij een nieuwe oriëntatie. 

 

Brengen jodendom en/of christendom ons door de zee van ellende heen?Cursusleiding: ds. Alex van Ligten en ds. Adri Sevenster
Locatie: De Buorskip, Beetsterzwaag
Data: woensdag 12 en 26 oktober, 9 en 23 november 2016

Tijd: 10.00 - 12.00 uur