Cursus D1

 

‘Een honderd jaar oude gewetensvraag’

 

– Franz Rosenzweig nu –

Tijdens de Eerste Wereldoorlog, nog vóór zijn Ster van de Verlossing, in 1917, schreef Franz Rosenzweig rake dingen over de democratie, in zijn artikel ‘Vox Dei?’ dat na de oorlog werd vervolmaakt met rake kenschetsen van de bij de oorlog betrokken landen. ‘Geen volk wil oorlog. De volken willen rust. Het zijn de staten die op oorlog uit zijn in hun dadendrang.’ 

Met als uitgangspunt dit precies honderd jaar oude artikel willen wij tijdens onze vier ochtenden Joods denken aan de hand van Rosenzweig kijken en spreken over een aantal van ónze hete hangijzers: Israël, Duitsland en Europa, de toekomst van de gemeente. 

Bij wat Rosenzweig schrijft over de nationale staten en de democratie gaan we de eerste ochtend spreken over Israël (extra spannend omdat Rosenzweig een overtuigd anti-zionist was), de tweede ochtend over Duitsland (en bij Rosenzweig gaat het dan ook meteen over Europa). 

De derde ochtend gaan we, om zo te zeggen, lichtelijk bijkomen door Rosenzweig en Miskotte samen te brengen, en de laatste bijeenkomst is gewijd aan de toekomst van de gemeente. Wat vinden we daarover bij de zogenoemde oervader van de joodse-christelijke dialoog? En is er nog een tegoed in Deze wereld anders van Ton Veerkamp, het boek wat de twee vorige seizoenen ons geleide was? 

Het worden geen geschiedenis- en/of filosofie-overzichten, maar aanleidingen/uitnodigingen om na te denken over onze posities nu, honderd jaar na het artikel ‘Vox Dei?’ (dat in vertaling zal worden rondgestuurd aan alle deelneemsters en deelnemers aan de cursus). 

Dat er vele actuele hoofd- en zijwegen zullen worden bewandeld via o.a. het bijzondere boek Sapiens van Yuval Noah Harari en het intrigerende, juist vertaalde Tegen de haat van Carolin Emcke, behoeft geen nadere toelichting, omdat we inmiddels weten dat dit hoort bij de alles-erbij-slepende, speelse wijze van doceren van de beide cursusleiders: 

Cursusleiding: ds. Alex van Ligten en ds. Adri Sevenster 

Locatie: De Buorskip, Beetsterzwaag 

Data: woensdag: 11 oktober, 8 en 22 november, 6 december 2017 

Tijd: 10.00 - 12.00 uur