Cursus F

 

Synagogepad: ‘met Jan Roest naar Amsterdam’ 

Om de wortels van de christelijke geloofsgemeenschap beter te leren verstaan zijn we in 1995 begonnen met het organiseren van het ‘Synagogepad’. Inmiddels is dit enigszins van karakter veranderd: niet alleen synagoges en andere joodse bezienswaardigheden waren ons doel, daarnaast richtten we onze aandacht ook op instellingen en ontmoetingen die liggen op het snijvlak van de joodse en christelijke cultuur. 

Het waren bijzondere reizen naar plaatsen met een buitengewone geschiedenis en met verrassende ontmoetingen met mensen. Reizen, die hun bijzondere karakter ook ontleenden aan de bezielende leiding van Dr. Jan Hofstra. 

Door zijn plotseling overlijden is in één klap ook een einde gekomen aan de bijzondere wijze waarop hij de reizen van het leerhuis verrijkte met zijn kennis, ervaring en persoonlijke ‘touch’. 

Om dan ook maar als Olterterperkring in één keer te stoppen met het organiseren van het synagogepad gaf een heel onvoldaan gevoel. 

Zo is het idee geboren om als afsluiting van alle reizen nog één keer op pad te gaan, en wel met Jan Roest, de initiator van het Synagogepad. 

Nog één keer bepaald te worden bij de centrale plek van het Joodse leven in de Nederlandse geschiedenis. In de stad waar Jan Roest geboren en getogen is, Amsterdam, dichtbij de voormalige Jodenbuurt. 

Hij neemt ons mee, en vertelt ons de verhalen over de buurt ‘het verdwenen Ghetto’, met zijn persoonlijke ervaringen. Dit lijkt ons een waardige afsluiting van het Synagogepad van de Olterterperkring. 

Tegelijk is het een unieke gelegenheid voor mensen, die nog niet eerder deelgenomen hebben aan de (veelal) meerdaagse reizen, om iets te proeven van de sfeer en de inhoud van het Synagogepad.

Het programma ziet er als volgt uit: 

Datum: zondag 8 oktober 2017 

  •  Vertrek: 8.30 uur uit Drachten 

  • Bezoek aan het Joods Historisch Museum 

  • Lunch in het museumcafé 

  • Rondleiding in de Portugese Synagoge en het Nationaal Holocaust Museum, incl. de exposities van dat moment 

  • Bezoek aan de Hollandse Schouwburg 

  • Koffiedrinken in de ‘Hortus’ 

  • Aankomst in Drachten 18.30 uur. 

En misschien wel het meest interessante: de verhalen van Jan Roest in de bus, dus voor iedereen verstaanbaar. 

De kosten bedragen ongeveer € 85,00 p.p. (€ 70,00 bij een museumjaarkaart) 

Opgave: via de aanmeldingskaart (vóór 15 september a.s.), waarna u nadere informatie ontvangt. Verdere info: Piet Brongers (zie informatiepagina